BERGEN/GEILO (VG) – Danskene har inntatt den norske fjellheimen. 200 redaksjonelle TV2-medarbeidere var før helgen samlet til to dagers nyhetsseminar på Geilos Highland Hotel – tilsynelatende helt uberørte av nå å være heleid av sine gammeldanske Egmont-eiere.

DANSKER TIL FJELLS: En feststemt TV2-redaksjon feiret nygamle danske eiere, seg selv og Nyhetskanalens femårsjubileum på Geilo. Nyhetskanalen er blitt Norges fjerde største TV-kanal målt i antall daglige brukere og er nå en lønnsom forretning for TV2.

DANSKER TIL FJELLS: En feststemt TV2-redaksjon feiret nygamle danske eiere, seg selv og Nyhetskanalens femårsjubileum på Geilo. Nyhetskanalen er blitt Norges fjerde største TV-kanal målt i antall daglige brukere og er nå en lønnsom forretning for TV2.

Snarere var det en viss lettelse å spore over å ha blitt kvitt A-pressen som eier. A-pressens 49 aviser har de siste 16 årene vist null interesse for produktutvikling i samarbeid med TV2. Det vakte harme at A-pressens tillitsvalgte uttrykte bekymring for salget av TV2, basert på rene finansielle betraktninger.

Mellom snøbygene på Geilo var det snarere en viss forventning å spore – til at TV2 nå får mer profesjonelle eiere, kanskje nye samarbeidskonstellasjoner på tvers i Norden. Gjest på nyhetsseminaret var nyhetssjefen i det danske TV2 som bemerket de norske mediers beskjedne evne til raskt å stille kritiske spørsmål etter Norges manglende terrorberedskap 22. juli.

Dansken presenterer også sitt nyeste programkonsept. Det gjelder å bygge TV-personlighetene enda større. Det gjøres gjennom programserien “Korrespondentene” hvor man lar et eget fjernsynsteam følge det første TV-teamets arbeid i krig og drama. En ny variant av journalistkolleger som intervjuer hverandre – seerne skal serveres smør på flesk.

TV2`s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther presenterte redaksjonens rapport om arbeidet i det dramatiske nyhetsåret 2011. Nå er vi inne i 2012 som kan bli et dramatisk år for norsk medieeiersskap.

Jeg var invitert til fjells som gjest og for å kåsere om mine 32 år i VG med tabloide førstesider. TV2 er et kreativt miljø som har mye til felles med den kreative VG-kulturen. Det slår meg at VG og TV2 kunne ha utløst interessante synergier i fellesskap. Nå tilhører de to mediehusene forskjellige land og forskjellig eierskap.

Nyhetsanker Arill Riise leder allsangen idet seminaret starter:

- Vi er røde. Vi er hvide.

Vi står sammen. Side om side.

plassene ligger mentometerknapper utdelt. Over halvparten av deltagerne svarer at de når føler seg litt mer som danske.. TV2`s sjef Alf Hildrum (tidligere konsernsjef i A-pressen) forsikrer at han er trygg på at selskapets eier vil satse på fortsatt utvikling og fremgang.

Schibsted solgte sin tredjedelspost i TV2 da A-pressen og danske Egmont samlet seg i felles front mot Schibsted. Dessuten var det en perfekt timing for å innkassere milliardgevinst på investeringen. Pengene ble brukt til å kjøpe en av verdens største aktører i rubrikkannonsemarkedet. Nå selger A-pressen seg ut av TV2 for å finansiere oppkjøpet av lokalaviskonsernet Edda – delvis i strid med de norske eierskapsbegrensningsreglene. De samme reglene som gjorde det umulig for Schibsted å satse mer på TV2. Schibsted kunne derfor ikke blitt den norske eier som sikret nasjonal suverenitet, slik Trond Giske ønsker det.

hvem Trond Giske skulle ha lokket til å kjøpe seg inn i TV2 fremstår som et meget uavklart spørsmål. Medieinvestorene står ikke i kø i dagens Norge.

Men det er et interessant maktspill som utfolder seg denne vinteren i medie-Norge. Derfor deltok jeg også i forrige ukes seminar om medieeierskapsregulering ved Handelshøyskolen i Bergen. Her var alle de Tre Bukkene Bruse i spillet om mediemakt samlet, sammen med en rekke andre bransjetopper, professorer og byråkrater. Det virket som et perfekt vorspiel til TV2`s fest i fjellheimen, hvor Nyhetskanalens femårsjubileum også ble behørig markert.

31. mars skal Medieeierskapsutvalget legge fram sin anbefaling til Kulturdepartementet om fremtidig reguleringsbehov i dette markedet. Det er klart at medieeierskapsloven vil bestå, men hvilke terskelverdier som skal gjelde for eierskapskonsentrasjon er høyst uklart. Jeg blir ikke overrasket om tilsynet med eierskap blir noe mer skjønnsmessig enn i dag.

Under seminaret i Bergen forsøkte alle de Tre Bukkene Bruse å vise seg fram fra sin beste side. Den minste bukken, Polaris, den mellomste, A-pressen, den største, Schibsted. Og sannelig var det ikke også en liten fjerde geitebukk som ville vise seg fram: Lavkarbobladets nye sjefredaktør, John Arne Markussen, får rollen som Smørbukk. Han går med ukjente motiver inn for å skjerpe eierskapsreguleringen.

Det er ikke sikkert at denne historien ender som i eventyret, for hvem som skal jage Trollet på elva er høyst usikkert. Mye kan tyde på at Statens Medietilsyn vil bestå.

 

Gullroten

TV2 har sin egen interne “Gullrute-galla” for god fjernsynsjournalistikk – “Gullroten”. Under festlighetene på Geilo torsdag og fredag ble det delt ut gulrøtter i rikt monn. Reporter Anine Hallgren stakk av med “Gullspaden” for

AVSLØRER KREFTBLØFF: TV2-sjef Alf Hildrum og nyhetsredaktør Jan Ove Aarsæther gratulerer reporter Anine Hallgren med "Gullspaden".

AVSLØRER KREFTBLØFF: TV2-sjef Alf Hildrum og nyhetsredaktør Jan Ove Aarsæther gratulerer reporter Anine Hallgren med "Gullspaden".

 sin gravende journalistikk i Regjeringens helsepolitikk og avsløringene av sviktende kreftbehandling.

Men “Årets Nyhet” var det TV2-sporten som leverte: Per Angell Berntsen, John Christian Lundstadsveen, Espen Solbakken og Eystein Thue fikk gullrot for avsløringen av Gunnarson-saken i Stabæk og Vålerenga.

Reporter Finn Over Hågensen og fotograf Magnus Nøkland forsynte seg grovt av fatet med “gullrøtter” bl.a. i kategorien “Beste nyhetsreportasje” og “Beste Live”.

 

Foto: JOHANNE VIKEN SANDNES/TV2

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende