Den siste uka vil ikke gå inn i historien som den mest ærerike for NRKs journalistiske virksomhet, selv om konsernet kunne notere en overveldende sterk posisjon i det norske medielandskapet: 87 prosent av den norske befolkning blir daglig engasjert av NRK`s mange kanaler.

Jeg har sjelden sett to NRK-produksjoner bli så massivt kritisert for sitt propagandistiske snitt som den evangeliske portretteringen av kronprinsesse Mette Marit og den enestående forsvarstalen for tidligere LO-boss Gerd-Liv Valla.

Valla-programmet skal jeg la ligge i denne omgang, selv om det oppsiktsvekkende nok fikk generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til å ta fram storslegga. –Dokumentaren ble nesten parodisk, erklærte han.

I går kveld kunne vi bivåne siste del av Mette Marit-portrettet. I rulleteksten til slutt rettet programskaperne en stor takk til kommunikasjonsavdelingen ved Slottet. Jeg er sikker på at takken enda varmere vil bli returnert.

Det er mange gode forbindelseslinjer mellom NRK og Slottet, mellom NRK-medarbeidere og familien på Skaugum. Som vi nå altså har fått vite spiser frokost fra sofa på kjøkkenet. Episodene fra kronpinsessens dagligliv blir symbolsk brutt opp av sommerfugler filmet i Arendal Sommerfuglpark. De skal stå som symboler på kronprinsessens egen transformasjon fra larve til prektig sommerfugl.

- I gudshus finn ho ofte den roen ho treng, for å klare dei hektiske sidene ved livet, får vi vite.

Det virker som om NRKs nyhetsavdeling har satt selveste gospelkoret på oppgaven å portrettere Mette Marit. Programskaper Kristi Marie Skrede forsvarer den ukritiske skildringen med at programmet ikke faller inn under dokumentsjangeren. Det er et portrett.

Akkurat som om det i portrettsjangeren er forbudt å velge noen kritiske innfallsvinkler og stille spørsmål ved rollen.

- Privat fjesk, erklærte Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, på Twitter før rulleteksten var ferdig med å rulle over skjermen.

- Et svik mot journalistikken, kommenterte den forlorne rojalist og nyervervede presse-etiker, Carl Erik Grimstad, som er tidligere soussjef ved vårt kongelige slott.

Thor Bjarne Bore, med bakgrunn som nestleder i NRKs styre, felte en nådeløs dom på Twitter: – NRK selger sin integritet for et ukritisk samarbeid med kongehuset, fastslo den tidligere lederen for Norsk Presseforbund.

NRK er langt fra alene om å drive gospel-journalistikk fra kongehuset. Men når statskanalen har fått halvannet års eksklusiv tilgang til kronprinsfamilien, må evangelistene på Marienlyst finne seg i å bli hovedmål for kritikken. NRK har dessuten lenge vært det mest journaliststyrte av alle norske medier. Nå kan det se ut som om redaktørene har tatt juleferie fra midten av november.

Det første Mette Marit-programmet ble sett av hele 909 000 personer, og ble denne uka bare slått av “Nytt på Nytt” og “Skavlan”. Det passer kanskje best i “Gullrekka”?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende