Som ved en skjebnens ironi ble jeg innhentet av finske langrennsløpere samme uke som et nytt kapitel ble skrevet i historien om Finlands endeløse dopingskandale. Fredag satt jeg i et over tre timer langt politiavhør i Oslo og måtte svare for VG`s reportasjer om finsk langrennssport forut for ski-VM i Holmenkollen. Jeg har fått status som mistenkt.

Det er på begjæring fra finsk politi gjennom Kripos at jeg må stille til avhør på Sentrum politistasjon denne fredagen i november.

 Bakgrunnen er 0257166_40257165_4 et bilde av den tidligere finske langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö som VG trykket under innledningen av ski-VM i Oslo.

Kyrö har politianmeldt journalist, fotograf og ansvarlig redaktør i VG for krenkelse av privatlivets fred.

Kari-Pekka Kyrö ble kjent som landslagstreneren med dopingkofferten, hovedmannen bak den store VM-skandalen i Lahti 2001, der seks finske skistjerner ble avslørt for doping. Blant dem den store skilegenden Harri Kirviesniemi og senere Mika Myllelä. Kyrö ble avsatt, utestengt på livstid fra finsk skiidrett og straffedømt for smugling av dop.

I ti år har Kyrö gjentatte ganger vært i offentlighetens søkelys i forbindelse med etterforskning og rettssaker i kjølvannet av den finske dopingskandalen. Han har hevdet at finske langrennsløpere dopet seg til medaljer under ski-VM i Trondheim i 1997 og at det finske skiforbundet sto bak denne kulturen.

I oppkjøringen til VM i Holmenkollen sendte VG et reportasjeteam til Finland for å beskrive finsk lagrennssport ti år etter den store skandalen. Journalist og fotograf oppsøkte både Mika Myllylä og Kari-Pekka Kyrö. Det likte de dårlig.

Fra offentlig vei i den finske småbyen Jyväskylä ble det tatt et bilde av VG`s journalist som presenterer seg for Kyrö, hvis nesetipp kan skimtes i døråpningen. I intervjuet som fulgte leverte Kyrö en flom av sex- og dopbeskyldninger mot navngitte norske utøvere og trenere.

Ifølge finsk lov er det straffbart å fotografere noen på “hemfridsskyddad plats” og spre informasjon som krenker privatlivet gjennom et massemedium.

er jeg altså innhentet av fortiden. Reportasjen sto på trykk fire dager før jeg gikk av som ansvarlig redaktør i VG. Nå risikerer jeg bot eller inntil to års fengsel for forbrytelsen.

I politiavhøret gjør jeg det klart at VG sto på trygg offentlig grunn da bildet ble tatt. Temaet for reportasjen hadde stor aktuell og allmenn interesse hos det norske folk. Kyrö var en offentlig person som bare noen uker senere skulle vitne i en stor rettssak om dopingskandalen.

Midtveis i avhøret minnes jeg de spennende øyeblikkene fra Hellner-bakken i Holmenkollen der Juha Lallukka gikk Finland til stafettledelse i reneste Johann Mühlegg-fart. Nå er også Lallukka tatt for doping. Jeg minnes også sangen om Mika Myllylä i Trondheimsnatten etter femmilsgullet i 1997. Nå er han død.

Tilbake på mitt kontor etter politiavhøret åpner jeg et brev fra Finlands Ambassade. Ambassadøren inviterer meg til feiringen av Finlands selvstendighetsdag 6. desember. Jeg tror jeg avstår fra den i år.

Finsk sisu er ikke hva det engang var.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende