WIEN (VG) – Ingen vet om han lever. Eller er død.

For 10 år siden ble den svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak arrestert i Eritrea hvor han drev en av landets nye, uavhengige og frie aviser. Han var opprinnelig eritreisk flyktning og svensk statsborger.

Men 23. september 2001 stengte Eritreas brutale diktatorpresident, Isayas Afewerki, alle frie medier og arresterte et stort antall ledende opposisjonspolitikere, redaktører og journalister. De ble kastet i fengsel, hvor flere av dem siden er gjenfunnet døde.

Dawit Isaak har nå sittet i fangenskap i mer enn ti år uten å være siktet eller fremstilt for retten. Det er et alvorlig brudd på menneskerettighetene som har opprørt både svenske myndigheter, svensk presse og Svenska Akademien. Flere svenske kjendiser, bl.a. Arja Sanoma (opprinnelig finsk), har stilt seg i spissen for å få Dawit Isaak løslatt.

Svenske myndigheter har flere ganger henvendt seg til Eritreas president med krav om informasjon og løslatelse. – Vi bryr oss ikke om Sverige, svarte presidenten.

får Dawit Isaak hele verdenspressens oppmerksomhet. Under den årlige verdenskongressen for avisutgivere og redaktører, WAN/Editors Forum, ble han tildelt prisen “The golden pen of freedom“. Det ble en følelsesladet seremoni hvor Dawit Isaaks bror brøt fullstendig sammen da han skulle takke på hans vegne.

1300 avisledere fra hele verden har i en uke vært samlet i Wien for å drøfte nyhetsbransjens store utfordringer.

Det er merkelig at det fortsatt finnes eneveldige diktatorer i en verden hvor Facebook har over 800 millioner brukere, 350 millioner av dem aktive via mobilen. Trafikkveksten i sosiale medier er eksplosiv. Det er 120 millioner internettbrukere i Afrika i dag. I løpet av 2015 vil antallet nå 850 millioner, mange av dem via mobilen.

- De sosiale mediene vil redde Afrika, sier den sørafrikanske redaktøren i Mail&Guardian Online, Chris Roper.

den eritreiske diktatorpresidenten eier ikke en sjanse i havet. Han vil ikke overleve den digitale revolusjonen. Spørsmålet er likevel om de sosiale mediene kan redde Dawit Isaak. På nettstedet http://www.freedawit.com/ kan du se hvordan en hel verden er engasjert i arbeidet.

Blant avisfolkene i Wien kan man nå ane en gryende optimisme, at man nå står i ferd med å se begynnelsen til slutten på de trykte medienes krise. Flere steder i verden øker avisopplagene, og verdens avisledere fikk med seg en klar beskjed på hjemveien: Det er på tide å snakke pent om de trykte avisenes kvalitet igjen.

Innovasjon er et nøkkelord. Over hele verden arbeides det med nye publiseringsstrategier for multi media, papir- og nettredaksjoner smelter sammen, betalingstjenester og applikasjoner utvikles. Men det er også en tid for fornyelse og forbedring av trykte aviser.

- Papiravisen er ikke død, sier medieguruen Mario Garcia. Alt handler om å utvikle den gode historien. Det er altså plass for flere gylne penner her i verden.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende