PARIS (VG) – Slankekrigen raser i Norge, hvor allerede radmagre mediehus vil spise seg fete på lavkarbo-diett. Hvis kiloene renner av de velfødde leserne i et av verdens rikeste land, vil kronene samtidig klinge i kasseapparatene. Slik er tidens tabloide melodi.

Jaget på flukt av Dagbladets førstesider har jeg søkt tilflukt i Paris. Her, like om hjørnet for Børsen, ligger bistroen “Aux Lyonnaise“, som stjernekokken Alain Ducasse nå har rustet opp til gamle høyder.

Som navnet tyder på, består menyen av tung tradisjonsmat fra det østlige Frankrike. Samme torsdag som Dagbladet brukte mesteparten av sin førsteside på oppslaget “Finn din lavkarbo-diett”, har jeg henfalt til kokt spegris med gåselever, som kan smøres utover ristet bondebrød, and direkte ut av gryten med epler og små rattepoteter og avslutningsvis en skarp lokal ost som nesten renner ut over brødet.

Jeg blir sittende og reflektere over lavkarbo-hysteriet, som nå har nådd slike høyder at selv dr. Fedon Lindberg må rykke ut for å advare. Den folkelige interessen er enorm og i høst vil lavkarbo-journalistikken utfordre den avslørende nyhetsjournalistikken.

Alle vil være med: NRK`s Puls-redaksjon, TV2, løssalgsaviser, fete regionaviser, ikke minst ukepressen, ja til og med finanspressen. Analogt og digitalt. Dagbladet ser foreløpig ut til å ha akslet ledertrøya, for dets herværende konkurrent sliter med et spesielt problem. VG driver nemlig den svært populære og profittable vektklubb.no, som bygger på en skolemedisinsk tilnærming til kosthold og slanking. Og vektklubbens sjefideolog, Christian Drevon, hater lavkarbo-haiene.

For er det virkelig mulig å fråtse seg slank – over tid? I min oppvekst kalte vi det “mauling”. Pålegg uten brød. Indrefileter i bacon og uten tilbehør var betraktet som en synd. Men så rykket to av våre kjente rikspolitikere – Carl I. Hagen og Anita Apeltun Sæhle – ut som sannhetens apostler. Det var da den nye lavkarbo-bølgen egentlig begynte. Men forresten, har de klart å holde vekten begge to, undrer jeg?

Mitt oppdrag i Paris er å besøke den halvt Schibsted-eide avisen, 20 Minutes. Redaksjonslokalene ligger fem etasjer over den utsøkte og kjente gourmet-avdelingen i varehuset LaFayette. Her kan man spise mens man handler, ja virkelig fråtse i lavkarbo-dietter. Min kollega, sjefredaktøren, eier en restaurant i Paris og er over gjennomsnittet opptatt av mat. Men han lar seg ikke friste til å tilbringe arbeidsdagen i underetasjen. Nå er han dessuten på slankekur og har erstattet vin med vann. Det virker effektivt.

Personlig har jeg mest tillit til skolemedisinens slankeråd og har funnet min egen kostholdsregel. For nesten 14 år siden gikk jeg over til å spise sjømat annenhver dag, systematisk. Kombinert med regelmessig trening resulterte dette i en ni kilos lettere tilværelse. Samtidig stumpet jeg røyken for godt. Et godt tips er å bestille fisk når man spiser på restaurant, for det kan veie opp for en del utskeielser. “Aux Lyonnaise” var et nydelig unntak fra denne hovedregelen.

Men vel hjemme i Oslo er VG`s førsteside noe av det første som møter meg: ” LAVKARBO GJØR DEG FRISKERE”.

Jomen sa jeg smør!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende