De var unge og tabloide . Alle tre ble sjefredaktører i verdens største skandaleavis News of the World, som kom ut for siste gang i går. De kalte seg for “Trio of Evil” – ondskapens trekløver – en beskrivelse som viste seg å være helt presis.

Piers Morgan (46), Rebekah Brooks (43) og Andy Coulson (43) var alle mellom 18 og 20 år da de startet journalistkarrieren og ble oppflasket gjennom kjendisjournalistikkens tøffeste skole – spalten Bizarre i tabloidavisen The Sun. De ble alle headhuntet og tatt inn under vingene til avisens legendariske sjefredaktør Kelvin MacKenzie (1981-1994).

Alle de tre elevene ble personlige omgangsvenner med beboerne i Downing Street nr. 10. Den som ville bli statsminister i Storbritannia måtte holde seg inne med redaktørene i The Sun, Daily Mirror og News of The World.

Piers Morgan ble sjefredaktør i News of The World bare 28 år gammel i 1994. Jeg hørte ham fortelle om sin bemerkelsesverdige karriere under et møte i Stockholm, og han levnet ingen tvil om at mediemolgulen Rupert Murdoch (80) styrte sine aviser med jernhånd. Hver lørdag ringte Murdoch for å få vite om førstesideplanene til News of The Worlds søndagsutgave.

- Ble det helt stille i telefonrøret var det liten tvil om at sjefen mislikte oppslaget, fortalte Morgan. Han forlot Murdoch-imperiet i 1995 for å bli sjefredaktør hos konkurrenten Daily Mirror.

Rebekah Brooks var venn med Piers Morgan. Fra posisjonen som sekretæren og Rupert Murdochs personlige øyensten steg hun i gradene og ble sjefredaktør i News of The World, og senere i The Sun. Legendarisk er historien om da Brooks kledde seg ut som vaskekone og gjemte seg i et bøttekott i konkurrentens redaksjonslokaler. I løpet av natten kopierte hun manuskriptene til avisens siste avsløring om kongefamilien, snek seg ut og satte historien på trykk i siste utgave av The Sun.

Rebekah Brooks ble sjefredaktør i News of The World bare 32 år gammel. Her hengte hun ut pedofile overgripere med navn og bilde på førstesiden til skrekk og advarsel. Problemet var at enkelte av dem slett ikke var dømt for overgrep. Og da The Sun i 2005 startet en serie om familievold, kom hun selv i politiets søkelys for å ha banket opp sin daværende ektemann.

Andy Coulson ble ble ansatt i The Sun i 1988 som reporter under Piers Morgan og fra 2000 ble han Rebekah Brooks nestkommanderende i News of The World. Senere har han fått ta det meste av støyten for avlyttingsskandalen.

I 2006 deltok jeg under en middag i London og ble sittende til bords midt mellom Brooks og Coulson. Tonen dem imellom var iskald. De hadde kastet skitt om hverandres privatliv i sine respektive avisspalter gjennom lengre tid.

Det var altså i dette hardbarkede avisledermiljøet at avlyttingsskandalen tok form. Andy Coulson ble sparket fra statsministerens kontor og siktet av politiet. Piers Morgan leder nå talkshowet “Tonight” på CNN. Rebekah Brooks er fortsatt toppsjef for News International i Storbritannia. News of The World ble avisen som døde av skam etter 168 år.

Jeg blir ikke overrasket om avisen også trekker med seg Rebekah Brooks ned i dragsuget. Hun kan umulig fortsette som toppsjef etter det som hittil er avdekket. Så kan den tabloide søndagsavisen gjenoppstå fra de døde under navnet SUNDAY. The Sun kommer nemlig ikke ut på søndager.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende