I morgen skal Pressens Faglige Utvalg behandle en svært spesiell og prinsipielt viktig klage mot NRK Nyheter. Den handler om asfalt cowboys og revolver-journalistikk.

Den 25. januar gikk Dagsrevyen på lufta med et av de lengste nyhetsinnslagene jeg hadde sett i den kanalen på lang tid. I avslørende ordelag og med velkjent Brennpunkt-dramaturgi ble det gjennom 12 minutter og åtte sekunder avdekket at Veidekke i en årrekke drev omfattende ulovlig prissamarbeid om asfalteringsoppdragene i Midt-Norge.

Hovedkilden var den tidligere distriktslederen Odin Kringen, som var avskjediget fra Kolo Veidekke for misligheter. I skjult lydopptak gjenga NRK også deler av innholdet i en telefonsamtale mellom Kringen og en pensjonert kollega i selskapet NCC.

Mange med meg oppfattet dette som en oppsiktsvekkende avsløring. I introduksjonen til saken het det: “Sidan midten av 1990-talet har selskapa, som er store innan vegbygging, triksa med prisane og tappa Staten for store pengesummar i Midt-Noreg.”

Men først mot slutten av innslaget fikk vi vite at Veidekke ett år tidligere selv hadde anmeldt forholdet til Konkurransetilsynet, og sendt ut pressemelding om saken. Samtidig fikk vi så vidt vite at hovedkilden lå i en rettslig konflikt med Veidekke etter at han fikk sparken. Det rettslige oppgjøret om avskjedigelsen har Kringen nå for øvrig tapt fullstendig i to instanser.

NRK`s hovedkilde skal fortsatt være under politietterforskning for utpressingsforsøk mot Veidekke og ledende ansatte i selskapet. Han granskes også for innsidehandel etter å ha solgt Veidekke-aksjer for fem millioner kort tid før asfaltbomben sprang i NRK.

I løpet av 14 dager kringkastet NRK 15 TV-reportasjer, to radioinnslag og 29 nettsaker om Veidekke-skandalen. PFU-klagen gjelder fem av TV-innslagene og en sak på nrk.no. NRK anklages for å ha brutt bestemmelsene i Vær Varsom-plakaten om kildekritikk og faktakontroll, samt retten til samtidig imøtegåelse.

Flere av klagepunktene gjelder presisjonsnivå og ordbruk i såkalte introduksjoner og voice-overs i reportasjene. Sammen med krenkelse av retten til samtidig imøtegåelse er dette selve arvesynden i NRK`s presentasjonsform. I fjor ble NRK felt eller kritisert av PFU i til sammen 12 saker.

Selvsagt var NRK i sin fulle rett til å belyse cowboy-tilstander i asfaltbransjen. Spørsmålet er om fremstillingen og presentasjonen var i samsvar med god presseskikk. Klagen illustrerer uansett det faktum at TV er det mest tabloide av alle medier.

I tilsvaret til PFU avfeier NRK`s nyhetsredaktør, Stein Bjøntegård, enhver kritikk mot innslagene. NRK-ledelsen, med Hans Tore Bjerkaas i spissen, har også avvist Veidekkes ønske om å få møte noen med redaktøransvar i statskanalen.

Drøftelsene i PFU kan du følge direkte på www.journalisten.no i morgen formiddag.

NB! Programdirektør Per Arne Kalbakk opplyser at det ble holdt et to timer langt møte med konsernledelsen i Veidekke etter henvendelsen til kringkastningssjefen. På dette møtet deltok Kalbakk og nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

PFU`s kjennelse er at NRK i denne saken ikke har brutt reglene for god presseskikk. NRK må likevel tåle enkelte kritiske merknader fra utvalget til sin fremstilling av saken. Utvalgets inntilling kan du lese her http://presse.no/Spesial/Skjulte_artikler/PFU_mote_21_juni_2011/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=743;

Tips oss hvis dette innlegget er upassende