Før helgen lærte jeg et nytt, internasjonalt journalistbegrep: “Ground truth”. Uttrykket beskriver at sannheten som regel finnes på bakken, der hvor journalister med egne øyne og ører kan observere hva som foregår.

I en tid med stadige kostnadskutt er det medienes mareritt å mangle penger til å sende journalister ut av redaksjonene og til de steder hvor nyhetsbildet virkelig utspiller seg. Hjemmesnekrede historier fra nyhetsdeskene er dårligere journalistikk.

Under Schibsted Journalism Awards – det store mediekonsernets Oscar-galla i Oslo Konserthus – kunne 250 journalister og redaktører fra flere europeiske land la seg inspirere av det beste fra fjorårets avisspalter. Aftonbladet, Aftenposten og Bergens Tidende stakk av med de gjeveste trofeene.

God journalistikk koster ikke bare mange penger. Den koster også blod, svette og tårer. Et hovedtema på Schibsted-folkets store fagdag var risikoen ved å være tilstede der hvor dramaet utspiller seg.

Utenriksreporter Rolf Porseryd i svensk TV 4 fortalte om livet og døden til sin gode venn Martin Adler, frilansjournalist for bl.a. Aftonbladet og VG inntil han ble likvidert av ukjente gjerningsmenn i Somalia. VG`s krigsreporter Harald Henden dokumenterte i sterke bilder angrepet i Kabul som kostet Dagblad-journalisten Carsten Thommassen livet.

Sterkest inntrykk gjorde likevel vitnesbyrdet fra New York Times-reporter David Rohde, som ble kidnappet av taliban og holdt fanget i mer enn sju måneder i Afghanistan og Pakistan, inntil han selv klarte å flykte med hjelp fra to moderate muslimer sommeren 2009.

To ganger er David Rohde hedret med den prestisjetunge Pulitzerprisen, første gang i 1996 for sitt arbeid med å avsløre folkemordet i Srebrenica og i 2009 for sitt arbeid i Pakistan og Afghanistan. Han fortalte om sitt fangenskap med stor ydmykhet over å ha kommet levende fra det.

- Jeg oppforder dere til å fortsette rapporteringen fra de steder hvor konflikter utspiller seg, sa Rohde. Han advarte mot en medieutvikling hvor avisene fyller sine spalter med tonnevis av kommentarer i stedet for levende beskrivelser.

For fire uker siden fikk jeg overvære et møte med David Rohdes øverste sjef, publisher Arthur Sulzberger jr i The New York Times. Her ble avismagnaten spurt om hva som bekymret ham mest?

- Tapet av korrespondenter, svarte Sulzberger. Gjennom de siste 10 årene har vi mistet flere journalister enn under begge verdenskriger, Korea-krigen og Vietnam-krigen til sammen. Akkurat nå er fire N.Y.Times-journalister kidnappet i Libya. To av dem er blitt kidnappet før, i Russland, Afghanistan og Irak.

- Det er skremmende, men: We must cover this world. With reporters on the ground!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende