Will & Kate`s eventyrbryllup i London kan være starten på et tabloid skjebnefelleskap med britiske medier. Deres popularitet vil være avhengig av tabloide mediers interesse. Løssalgsavisenes opplag er igjen avhengig av evnen til å grave fram kjøpsutløsende oppslag om parets nye liv.

Første prøvestein blir bryllupsreisen, som allerede i helgen ble innhyllet i et slør av mystikk og spekulasjon gjennom nyheten om at den var utsatt. Men Buckingham Palace fastholder at paret skal reise ”overseas”, som i praksis betyr alle mulige himmelretninger, og at reisemålet vil forbli hemmelig. På Slottets nettsider ber paret om å få være i fred for medias oppmerksomhet.

Det kommer garantert ikke til å skje. The Sun`s berømte kongefotograf anbefalte istedet kongehuset å invitere anerkjente pressefotografer til et avtalt møte. Akkurat som da svenske Expressen i fjor fikk møte Victoria og Daniel på en Tahiti-strand. Eller da Dagsrevyen fikk eksklusivt møte med Haakon og Mette-Marit under dannelsesreisen til India.

Det har vært spekulert i om de nygiftes reisemål er Jordan, og det ville være helt utenkelig om ikke britiske redaktører sendte en hær av reportere til Midt-Østen om dette skulle skje.

To milliarder par øyne fikk med seg den royale vielsen sist fredag. 8500 journalister dekket begivenheten fra London. Britisk TV hadde 24 millioner seere på det meste. Men fremfor alt ble denne verdensbegivenheten et stort gjennombrudd for de nye mediene. 550 medarbeidere dekket begivenheten for BBC og visningen av levende bilder på nettsidene brøt sammen. Her på berget kunne VGTV notere ny seerrekord.

Men begivenheten ble også et gjennombrudd for de sosiale mediene: På det meste utløste Will & Kate 67 Twitter-kommentarer i sekundet. Samtidig ble det postet 74 Facebook-meldinger i sekundet. Søsteren Pippa samlet 72 000 nye venner i løpet av dagen i ”The Pippa Middleton Ass Appreciation Society” på Facebook. Hun ble fotografert bakfra i det hun bar brudens slep på vei til alteret.

Medieverdenen er totalt forandret siden jakten på Diana i 1980- og 90-årene. Det er ikke lenger nødvendig å forfølge de kongelige. Twitter-meldingene vil hagle inn uansett hvor de nygifte måtte befinne seg i verden. Noe annet vil forundre meg kongelig, og jeg tror Slottet gjør klokt i å inngå avtaler om visning med jevne mellomrom.

De britiske tabloidene er kjent for å ha svært gode kilder ved Hoffet, også når det gjelder de kongeliges mest private og intime forhold. Jeg har svært begrenset erfaring som hoffreprter, men lot meg imponere da The Suns legendariske kongereporter hadde nyheten om den nyfødte prinsens navn i 1984. Den eksklusive nyheten ble understreket i reporterens byline, som lød: ”BY HARRY (no relation) ARNOLD”.

Mitt journalistiske bidrag begrenset seg til å referere den nybakte far, prins Charles, i det han kom ut på trappen etter å ha fulgt fødselen: ”I think I need a stiff drink!”

Mye kan tyde på at han vil trenge flere, mens William og Kate nærmer seg tronen. Som ikoner for britene lar de seg bare utfordre av David og Victoria Beckham.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende