Hvem er Norges svar på Charlie Sheen eller Mikael Persbrandt? Her til lands har vi ingen superkjendis som stadig blir arrestert, fremstilt og utstilt i mugshots etter drukkenskap, slagsmål og kokainmisbruk.

Med unntak av en avlagt fotballproff og en syngende kvinnebedårer fra indre enfold kan jeg knapt huske noen norsk kjendis som traff førstesidene med sine stoff-skandaler. Det kan umulig være fordi partydop ikke eksisterer i norske kjendismiljøer.

Det er to mulige forklaringer: Norsk politi jager ikke kjendisenes kokainmisbruk eller så har vi Norge en høyere presseetisk terskel for slik omtale.

For idrettsfolk er imidlertid terskelen lavere, etter som de fremstår som forbilder for barn og ungdom. De skal representere idrettens finere verdier. Dessuten er kokainmisbruk å anse som dopingbruk.

Høsten 2007 lanserte Oslo-politiet sin operasjon ”Hvit Snø”, som skulle være en storinnsats mot kokainmisbruk i kjendismiljøer. Men fangsten ble ganske mager. Etter en razzia mot en Oslo-restaurant satt politiet igjen med en fallert TV-programleder som ble avslørt med hvite striper i barten. Håndballklister og formfett på dolokk viste seg å være et mer effektivt våpen mot kokain i Oslos restaurantverden.

I Stockholm er det annerledes. To ganger hittil å år har politiet slått til mot superstjernen Mikael Persbrandt, som er blitt en kokain-gjenganger på tabloidenes førstesider. ”Jag elskar kola!”, sa Persbrandt fra førstesidene i Expressen og Aftonbladet. Uttalelsen var lekket fra politiavhørene.

I palmehelgen slo poltiet til på nytt: Persbrandt ble igjen arrestert ved en kokainrazzia mot ham på Hotell Clarion i Stockholm. Her foregår innspillingen av de nye Hamilton-filmene med Persbrandt i hovedrollen. I følge Aftonbladet risikerer han nå fengsel for narkotika-lovbruddet.

Samme helg kunne det amerikanske nettstedet TMZ , som har spesialisert seg på denne type skandaler, publisere de første bildene av superstjernen Nicolas Cage som var pågrepet for fyll og konemishandling. I USA er stjernene som blir pågrepet eller innlagt fritt vilt. Charlie Sheen og Britney Spears kan nok underskrive på det.

Skandinavisk løssalgspresse beveger seg altså i samme retning. Uken før påske leverte svenske Expressen et tydelig eksempel på dette, da avisen publiserte nyheten om at TV-kjendisen Ola Lindholm ble tatt til side av politi og måtte avgi urinprøve som publikummer under en eliteseriekamp på Råsunda. ”OLA LINDHOLM TAGEN FÖR KNARK” lød oppslaget i Expressen.

En klar forhåndsdom. Testresultatet foreligger ikke. TV-verten avviser narkotika-anklagen fullstendig.

Da jeg forleden spurte en svensk kollega om slike oppslag vekket presseetisk debatt, svarte han lakonisk: – Svenska tidningar berätter inte om sina egna stjärnreporter när dom tas for knark…

Tips oss hvis dette innlegget er upassende