Gjennom flere tiår var det NRK`s korrespondenter som formet nordmenns inntrykk fra den store verden. De siste 20 årene har CNN og andre internasjonale medier rapportert LIVE på TV fra katastrofer og kriger. Nå står NRK-korrespondentene igjen i første rekke.

Sissel Wold og Anders Magnus har stått i begivenhetenes farefulle sentrum og rapportert strålende fra Nord-Afrika og Japan. Den digitale utviklingen har gjort det mulig for dem å delta i kappløpet om formidlingen av nyheter ”mens det skjer”.

Det er gått lang tid siden NRK`s korrespondenter la hovedvekten på formidlingen av eksotiske inntrykk fra fjerne verdensdeler og fremmede kulturer. Et forglemmelig minne om dette er Jahn Otto Johansens ukulørte skildring av et måltid Peking-and fra fjernsynets barndom.

Utviklingen av utenriksjournalistikken er gått i sjumilsskritt. Å betrakte i realtid flyet som rammet det andre tårnet i World Trade Center ble en fryktinngytende opplevelse. Jeg husker det ble helt stille i redaksjonen, den dagen i 2001. Helikopterbildene som brakte tsunamibølgen LIVE inn i min stue, idet den fosset ødeleggende inn over kystområdene i Nord-Japan, fikk det på samme måte til å gå kaldt nedover ryggen på meg.

Digitaliseringen gjør at folk får en helt annen forventning til utenriksjournalistikk. Lesere og seere forventer stadig oppdaterte nyheter, de vil ikke lese i morgen om det som skjedde i går. Utviklingen gjør at nettavisene blir stadig viktigere i formidlingen av store hendelser fra utlandet. Papiravisens rolle blir analyse, innsikt og kommentarer, samt gode og eksklusive reportasjer.

NRK`s mann i Asia må ha hatt et særdeles travelt siste halvår. Dramatiske begivenheter har stått i kø i Kina, Japan, Indonesia, New Zealand og Antarktis. Men jeg vil gjerne trekke fram hans reportasjer fra tsunami- og atomlekkasjekatastrofen i Japan.

I likhet med de fleste andre norske journalister valgte Anders Magnus å evakuere de nordlige deler av Japan, mens usikkerheten om strålingsfaren rådet som verst. Men han vendte tilbake, mens atomkraftverket fortsatt er ustabilt, og leverte utrolig sterke skildringer fra katastrofens ødeleggelser i små, japanske lokalsamfunn.

Det er sikkert flere som har bidratt til reportasjene, men Anders Magnus er en klassereporter. Uttrykket er lånt fra sportsjournalistikken – en journalist for de store anledninger.

Internett spiller nå hovedrollen i formidlingen av store internasjonale nyheter. De gode nettavisene kan spille på mange strenger: Stadig oppdaterte nyheter, levende bilder, LIVE-sendinger og interaktivitet med brukerne. Med utgangspunkt i nettavisen kan du dukke uendelig dypt ned i hendelsene.

NRK later til å styre mange av sine korrespondentressurser inn mot programmerte sendeflater. Til glede for andre digitale nyhetsformidlere er NRK på nett ganske tradisjonell i sitt innhold.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende