Blandingen av godt journalistisk håndverk og oppsiktsvekkende nyheter skaper det fineste av alle medieprodukter – løssalgsavisen. Den har en nerve og en temperatur som skaper et sterkt engasjement. Ingen andre medier står så nær sine kilder og sine brukere, på godt og vondt.

Vi sier det som det er, heter det gjerne om VG. Gjennom 32 år har jeg hatt gleden av å bidra til dette, men i dag er tiden kommet for å sette punktum. Denne dagen blir min siste som ansvarlig redaktør i VG.

Det har vært en eventyrlig reise mellom journalistiske høydepunkter. Fra uforglemmelige gleder til historiske tragedier. I de mer enn 17 årene som VG-redaktør har jeg arbeidet med OL på Lillehammer, Dianas død, krigen i Irak, kronprinsbryllupet, terroranslaget 11. september, mordene på Orderud gård, tsunamien i Asia, ja for ikke å glemme 13 seriemesterskap på rad for Rosenborg.

Begivenhetene i minneboka står i kø. Smått blandes med stort, og iblant blir smått stort. Slik er det å leve i medienes virkelighet.

VG`s prosjekt har vært å forene det underholdende med det avslørende. Å sette en agenda for daglig debatt både mellom vanlige mennesker og hos våre politikere. Vårt mål var å utvikle avisen til å bli en av samfunnets viktigste nyhetsformidlere – til å spille en mer sentral rolle i samfunnsdebatten.

Det har vist seg at dette målet ikke var uforenlig med å utgi en populær løssalgsavis. Heldigvis.

Mediemarkedet er i sterk forandring, men papiravisen vil nok leve i mange år fremover sammen med de nye digitale mediene. Papiravisen forvalter fortsatt det beste av norsk journalistikk. Men våre digitale brødre og søstre vokser med en kraft som nesten har fordoblet antallet lesere av merkevaren VG på de siste 17 årene.

Posisjonen er ikke svekket. Nå skal de ulike VG-redaksjonene slås sammen og det blir journalistisk dynamitt. Papiravisen VG gikk ut av 2010 som den mest premierte norske redaksjonen for undersøkende og kritisk journalistikk i Norge. Nyhetsmessig ble 2010 et av avisens aller sterkeste år, og i vår skal 10 nominerte VG-arbeider bedømmes i den årlige konkurransen i regi av SKUP (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse).

I løpet av det siste året har det foregått et omfattende utviklingsarbeid i VG-huset med sikte på produktforbedringer. Leserne av papiravisen kommer raskt til å merke forandringer og forbedringer.

Gjennom 32 år har jeg hatt gleden av å jobbe sammen med noen av landets beste journalister, avissnekkere, fotografer og designere i et sammensveiset fellesskap. Dagen blir ikke helt den samme uten dette.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende