Få ble vel egentlig overrasket over Dagens Næringslivs avsløring i forrige uke av at Se & Hør påtok seg vertskapsrollen for Dan Børge Akerøs kjendisspekkede 60-årslag. Den feiende flotte festen skal i følge avisen ha kostet opp mot 200 000 kroner.
Jeg har kjent Dan Børge i snart 30 år og oppslaget i DN minnet meg om mitt siste møte med den hyggelige mannen. Det fant sted i et kjøpesenter på Oslos vestkant hvor jeg uforvarende gikk meg på Dan Børge, bokstavelig talt.
Der, i inngangspartiet til en helsekostbutikk, sto han jaggu smilende og bød fram et glass vitamintilskudd som han mente kroppen min var i akutt behov for. Brøkdelen av et sekund etter sammenstøtet skjønte jeg at Dan Børge var av papp – i helfigur.
NRK`s magasin- og underholdningsproduksjon er ikke akkurat overbefolket av medarbeidere som kan stave ordet I N T E G R I T E T. Jeg tror det skyldes at man ikke har vært villig til å betale markedslønn for de største stjernene. I stedet har statskanalen sett mellom fingrene på at det har vokst fram en skog av personlige underleverandørselskaper som nesten fritt kan drive med sine kommersielle sidesprang.
Overfor DN påpeker programdirektør Tordis Aavatsmark at Akerø ikke er fast ansatt i NRK, men tilknyttet på en oppdragsavtale. Og NRK`s avtalepartner heter ikke Akerø, men firmaet Danpower International. Underholdningsvirksomheten i NRK er blitt til et stort konsern av slike selskaper. Det er Fredrikpower, Haraldpower, Bårdpower osv. Når får vi Arne Scheie Invest A/S?
Problemet er at for alle andre som jobber i NRK, og for seere og lyttere, er selskapsformen ganske utydelig. Selskapene kommer og går til jobben som alle andre, jobber fra kontor eller i redaksjoner, spiser lunsj i Messa hvor Danpower troner ved det utilnærmelige bordet til institusjonens desiderte nestorer.
I arbeidslivet for øvrig er det de siste årene blitt slik at underleverandørene – enten det dreier seg om bygningsindustrien eller medieindustrien – må underkaste seg akkurat de samme etiske regelverk som gjelder for selskapenes fast ansatte. Men pappfigurene i NRK kan tilsynelatende fortsette som før. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde det vært fristende å kalle de ansvarlige lederne deres for pappskaller.
Norsk Presseforbunds etiske regelverk, som står nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten, gjelder vel ikke bare for nyhetsredaksjoner – men også for magasin- og underholdningsredaksjoner. Medarbeidere skal unngå dobbeltroller som svekker deres troverdighet. Redaksjonelle medarbeidere skal heller ikke utnytte sin stilling til å oppnå private fordeler. Noe sier meg at NRK`s pappfigurer ikke akkurat bygger opp under inntrykket av dette.
15 kommentarer In " NRK´s pappfigurer "
RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget. Tilbakesporings-URL
februar 7th 2011 at 11:03
Veldig bra kommentar, setter atter en gang søkelyset på noe interessant og treffer Bulls Eye.
Haakon B. Schrøder
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:15
Det er stort set ikke muligt at vaerd uenig
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:17
Det som er betydelig mer alvorlig enn en bi-inntekt (?) for programledere i NRK, er den grove politiske fargingen som gjennomsyrer stort sett samtlige norske journalister.
Det var ganske latterlig å se at de (les: norsk media) laget et stort oppslag når NRK hadde med en aktiv Frp-politiker i en diskusjon om strømprisene i Trondheim, uten at det ble klargjort at hun var politisk aktiv. Det ironiske her er jo at nær sagt samtlige journalister har betydelig mer gjennomslagskraft enn en lokalpolitiker i Trondheim, uten at de dermed blir presentert med partitilhørighet når de lager en reportasje på tv, eller skriver en artikkel i avisen. Hvorfor er det slik?
Etter min mening er det å føre folk bak lyset og ikke oppgi partitilhørighet for en journalist. Da blir iallefall folk flest oppmerksomme på problemet. Slik det er nå, så tror folk flest at journalister er nøytrale, noe som naturligvis er direkte feil. De fleste representerer SV, enten direkte eller inndirekte. Det er et alvorlig samfunnsproblem, som selvsagt ingen i norsk media tar tak i. Feiginger. Ingen som tør gå mot strømmen.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:20
Olufsen er som vanlig “to the point”
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:28
Jeg ser poengene dine, men hva om du bygger dem på feil grunnverdi! Når et mennenske tillates å selge seg selv som produkt, må de som kritiserer, evne å se forskjellen på en fast ansatt og en bedrift som selger sitt produkt. Det er ikke ulovlig å selge produktene sine i selskaper. Alle vareproduserende bedrifter gjør det. Det må også være helt legitimt og akseptabelt for mennesker som er produktet. Ole Einar Bjørndalen, Idrettsstjerner generelt, Dan Børge, Bjørn Eidsvåg… Dan Børge selger en kroppslig “utøvelse”/identitet som det er etterspørsel etter. Det er fullt lovlig i Norge å selge dette. Det er fullt lovlig å drive næringsvirksomhet.
Du må lære deg forskjellen på Dan Børge som Privatperson og ansatt og Dan Børge som produkt i en næringsvirksomhet. Det vanskeligste for enkeltpersoner som driver næring hvor hovedinntektskilden er deres egne kropp, er nettopp dette at de har alle næringsroller i en og samme person, mens de ansatte kun fyller en enkel rolle som de lønnes for å utføre. Norge kaller seg et demokrati, men denne problemstillingen med å tillate Dan Børge Akerø å være alle verdier og fagansvar i næringsvirksomheten har de aldri lyktes å komme til bunns i. Nyhetsredaksjoner vil aldri gå tom for arbeid, og de vil sjelden trenge å forhandle om nye kontrakter…. Underholdningsredaksjoner er i stadig endring og siste nytt i dag kan raskt være forevig glemt i morgen. Underholderen og artisten må hele tiden skape nye produkter om igjen og om igjen. Nyhetsredaksjonene/sportsredaksjonene lever av andres prestasjoner og påfunn og bare gjenforteller og eller oppdaterer folket om hva andre har gjort. DET SYNES JEG ER EN MEGET STOR FORSKJELL! (Et lite innspill, som kunne være meget lengre)
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:39
Her treffes spikeren på hode. Pappskallene bør fjernes,styreleder kastes og bedriftens vyer,ideologi og etikk må frem av skuffene igjen.Dette er rett og slett kvalmende og det kan tilføyes at det ikke ville ha gått i det private næringslivet, men i staten synes alt å være tillatt
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:43
Bra du tar opp dette! Nrk har behov for etisk 1.hjelp! Men profitttanken har nådd langt, når de mener at all reklame er god reklame!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 11:58
Integriteten til han snålingen som fronter verdens mest irrelevante TV program. Det er et poeng i det du sier, men du burde kanskje valgt et bedre eksempel.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 12:28
irriterende, alt det reklametullet som nrk. skal vise både før og etter et program, skulle vært ulovlig, basta. og vil i samme slengen spørre om det er noen der som kan klokken??? når et program skal begynne kl, 18,30. så la oss slippe altslags tullegreier, men sett programmet igang pr. omg 18.30. også vil jeg gjenta til det skjer en forandring” Fjern bakgrunnsmusikk, så vi kan få fatt i hva programmet handler om” TAKK.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 12:45
Takk, tusen takk, Olufsen, for en svært riktig kariktistikk.
Som pensjonert journalist har jeg lenge ergret meg over dette kjendiseriet.Og det blir bare verre og verre: Mange av Nrks fastansatte opptrer som om de selv er hovedpersonen når de intervjuer et objekt. Huff!!!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 13:04
For ikke å snakke om de mange ganske irriterende plakatene med “sponset av” som i økende grad dukker opp foran og bak de fleste større sendinger?
Sponsorer betaler dyrt for at utøvere innen idretten skal profilere selskapets logo. Det kalles visst reklame? Men innenfor NRK definerer man tydeligvis sponsing som noe helt annet? Det kunne være av intertesse å høre “hva”?
Den reklamefrie statskanalen sendte for en tid tilbake en halvtimes dokumentar om Freia, og i denne halvtimen så vi knapt noe annet en etiketter for melkesjokolade og kvikk-lunch som flimret over skjermen, avbrutt av et og annet gammelt bilde av påskestemning og skiturisme, men “reklame”?
Nei, det kunne det vel knapt ha vært? Det er jo forbudt i NRK?!
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 13:14
Kommentaren er velargumentert og utvilsomt korrekt, men når kilden er Herr Olufsen, som selv er redaktør i en avis til stadig benytter vær varsom-plakaten som dotørk har nok dette som _kommunikasjon_ ingen troverdighet.
Et enkelt eksempel må jo være pressedekningen av svineinfluensaen, som var forbi _enhver_ kritikk. Jeg har knapt sett maken på ansvarsløst forsøk til å hause opp nasjonal panikk. “Dobling i antall dødsfall” når totalen i av antall dødsfall i Stor-Brittania nådde 6?
Nei, du kan ha rett så mye du vil…men troverdighet kommer ikke fordi man har rett, man må også være bedre.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 13:44
Flott at VG-redaktør Bernt Olufsen setter søkelyset på dette. Imidlertid er nok problemet mer utbredt enn at det kan isoleres til NRK-kantina.
Enkelte journalister som er til salgs har visst problemer med både begrepet integritet og redelighet. Enkelte journalister har også flere hatter i lokalmiljøet. Det kan være som politikere eller for eksempel konsertarrangører (drivere av serveringssted med politisk innvilget skjenkeløyve).
Hvordan tror man en slik journalist/redaktør vil kunne reagere dersom serveringsstedet hennes ektefelle driver, blir avslørt for billettjuks, for eksempel i forbindelse med en kommunalt støttet konsert der hun selv står i døra en augustkveld og tar imot billetter som de igjen selgerflere ganger for å få flere betalende innefor dørene enn brannforskriftene gir adgang til?
En hypotetisk reaksjon ville vært å erkjenne egne lovbrudd. Enklere kan det visst derimot være å iverksette en vendetta av løgner og falske anklager for å få varsleren bort fra sin posisjon som kan være ubehagelig for journalisten/redaktøren.
“Den fjerde statsmakt” er ikke nødvendigvis en udelt positiv betegnelse på alle i standen.
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 17:38
Hvor mye integritet krever det egentlig å si “du skal opp i klassens time” og le høyd?
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende
februar 7th 2011 at 18:13
Et meget godt innlegg av Olufsen. Desverre er dette en problemstilling Nrk´s ledere aldri har villet ta i. Probelemet er like gammelt som statskanalen selv. Når det forklares med at mange i underholdningsavdelingen ikke er fast ansatt så underslår Nrk det faktum at de fleste stjernene er skapt av Nrk. Når de blir store nok går de ut på frilansmarkedet, vel vitende om at de fortsatt vil få oppdrag for statskanalen. Nrk tolker integritet som en flesibel størrelse de kan tøye i takt med lønnskravet fra profilerte medarbeidere. Akerø er kanskje ikke journalist, men en underholdningsartist. Slike skiller gjør imidlertid ikke publikum. Dermed bidrar han og andre i underholdningsavdelingen til å svekke Nrk´s integritet. Det går igjen utover nyhetsjournalistene i den samme bedriften. Har kringkastingssjefen tenkt på det??
Tips oss hvis denne kommentaren er upassende