I sin første regjeringsperiode snakket statsminister Jens Stoltenberg ofte om behovet for åpenhet og økt offentlighet i de prosesser som påvirker samfunnsutviklingen. I festtaler blir det også fremhevet at pressen har en viktig rolle som vaktbikkje i sin utøvelse av kritisk og undersøkende journalistikk.

De siste årene ser vi snarere tegn til at det offentlige Norge snører sammen sekken av informasjon, hindrer innsyn i viktige saker som berører allmennheten og raner pressens verktøykasse.

Dokumentasjon nektes utlevert eller sladdes i så omfattende grad at knapt dateringen er synlig. Denne uka nektet Kristiansund kommune pressen innsyn i bygningsdokumentasjonen til Ole Gunnar Solskjærs praktvilla i sjøkanten av såkalte sikkerhetshensyn. Kommunen ville dessuten bruke en uke på å finne lovhjemmel for sitt vedtak. Merkelig nok ligger dokumentene til Kjell Inge Røkkes nye strand-palass på Konglungen i Asker åpent til allmennhetens skue i kommunen.

Men Solskjær har jo helt ekstreme krav til privatliv. Han ville som kjent legge ned fotoforbud mot å avbilde sine familiemedlemmer, selv når han viste dem fram for titusenvis av tilskuere under sin avskjedsforestilling på Old Traford. Uhørt!

Han ble da heller ikke hørt…

Norges kronprinsfamilie frykter også innsyn fra offentlighetens side når paret nå tar barna ut av skole og barnehage for å reise på sin dannelsesreise til fjerne himmelstrøk. Slottet burde heller legge opp til et møte med pressen, fremfor å overlate jakten til all verdens paparazzis. For husk: Et minst like stort problem på sikt kan bli manglende interesse for innsyn i hva de kongelige driver med. Det kan bli et langt alvorligere problem for kronprinsparet enn dagens offentlige søkelys.

Nå er dessuten skattedirektør og datatilsyn på hugget og vil begrense offentlighetens innsyn i skattelistene. Og siste beskjed er at også vegdirektør og datatilsyn til hindre mediene innsyn i motorvognregisteret. Redaksjonenes online-tilgang til registeret skal kuttes utpå nyåret.

Dette er et direkte anslag mot den frie og kritiske nyhetsformidling som medier driver fortløpende. Tilgangen til en viktig kilde for undersøkende journalistikk skal stanses i personvernets navn.

Enda tilgangen er kontrollert og det ikke er avdekket misbruk. Nå skal mediene henvises til kø og ukelang byråkratisk saksbehandling for å få tilgang til opplysningene. Vi vil nok få dem, men resultatet blir tregere nyhetsformidling og svekket innhold. Hvem snakket om økt åpenhet?

Jens.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende