Endelig en klar mening på lederplass fra vår grand-tante i øst: VG`s redaktør sitter i glasshus når han farer med kritiske merknader mot Aftenpostens publisering av Carl I Hagens transe-kronikk.

Sist lørdag reflekterte undertegnede i kritiske vendinger over berettigelsen av å trykke en kronikk, som indirekte kunne ramme Hagens egne barnebarn. I går kom svaret fra Aftenposten på lederplass.

Vi må ha kommet i skade for å tråkke henne på en øm tå. Har du dårlige argumenter, så sørg i hvert fall å heve stemmen, lyder et dårlig råd. Det virker som om Aftenposten nå ønsker å legge rådet til grunn i møtet med mediekritiske motforestillinger. Her kan avisens redaktører gjøre felles sak med Se & Hørs sjefredaktør Harald Haave.

Svaret fra Aftenposten på de prinsipielle sidene ved publiseringen er skuffende dårlig. Når skal det være legitimt å bryte med Vær Varsom-plakatens bestemmelser om å ta hensyn til barn? Det burde være av interesse for alle medier å lese avveiningene til Pressens Faglige Utvalg i et spørsmål som dette.

Aftenposten argumenterer med at avisen ville skape åpen debatt om en annen side ved TV-programmet “Jentene på Toten” (ikke “Transene på Toten” som Aftenposten ukorrekt kaller det)? Spørsmålet er likevel om spaltene ville vært like vidåpne for en hvilken som helst Hagen. Og avisens manglende oppfølging av debatten, etterlater uansett et gapende hull i spaltene.

Aftenpostens redaktør Hilde Haugsgjerd sier at hun tvilte seg fram til beslutningen om å publisere Hagens kronikk. Skal det ikke da være tillatt for andre enn Aftenpostens medarbeidere å dvele ved tvilen?

I Vær Varsom-plakaten er det tvert imot slått fast at det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle. Det vil si hvordan mediene bl.a. praktiserer Vær Varsom-plakaten.

I VG er vi ikke ukjent med at våre vurderinger blir gjenstand for et kritisk søkelys. Kritikken kan stundom føles urettferdig, men den gjør likevel inntrykk og gjør oss etter hvert til en bedre avis. Det er vi trygge på at kritikken mot Aftenposten også vil gjøre.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende