Det er gått mer enn 36 år siden Magne Myrmo ble den siste verdensmesteren i langrenn på tre-ski. De færreste vil drømme om at man i 2010 skulle komme til å arrangere et norgesmesterskap på tre-ski.

Tanken streifet meg der jeg satt på Youngstorget og lyttet til Aftenpostens medarbeidere som feiret 150-årsjubileum for papiravisen, som i første kvartal dette året gikk forbi papiravisen VG med knappe 5000 eksemplarer og ble Norges største papiravis.

Jeg unner selvsagt våre kolleger i Aftenposten å feire at de er ansatt i papiravisen som faller minst i et fallende papiravismarked, men jeg er forundret over medieforståelsen til Dagsrevyen og andre som fortsatt henger igjen i forrige århundres målesystem for medienes rekkevidde.

Faktum er at VG-nyhetene hver dag når dobbelt så mange nordmenn som Aftenposten gjør med sine. Det er flere år siden VG Nett gikk forbi VG Papir og ble Norges største avis. VG Mobil er nå inne på listen over Norges ti største aviser. I følge siste offisielle måling når mediehuset VG 2 056 000 lesere, mens Aftenposten når ut til 1 080 000 lesere.

Aftenpostens jubileumsfest fant sted natt til himmelspretten på dørstokken til Det norske Arbeiderpartis hovedkvarter på Youngstorget. Statsminister Jens Stoltenberg hyllet 150-årsjubilanten sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Trond Giske.

I sin hilsningstale gratulerte Stoltenberg, og erklærte at han hadde vokst opp med Aftenposten på Frogner i Oslo. Han gratulerte også Aftenposten med å ha blitt Norges største papiravis, Han måtte tro det var sant, sa han, ettersom han nettopp hadde lest det på VG Nett.

Betegnende nok.

Både statsministeren og næringsministeren har for lengst skaffet seg det nye lesebrettet iPad (Giskes er til og med knyttet til 3G) og leser sine nyheter digitalt. I likhet med halvannen million nordmenn kan de herfra slå opp på VG Netts sider for å sjekke om det er skjedd noe. Paradoksalt nok er det i dag også blitt en viktig nyhet å registrere at ingenting har skjedd.

Men fortsatt er det altså papiravisene som formidler de viktigste og mest oppsiktsvekkende nyhetene i Norge. Aftenposten og VG er her i en særstilling, som de suverent mest dagsordensettende aviser. Nyhetene herfra blir mest sitert av andre medier og setter dagsorden for debatter både i storting og i småting som radio og fjernsyn. Og på internett.

Det er en viktig samfunnsrolle som vi tar med oss fra de dype skoger og over i den nye digitale hverdagen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende