Tenk deg at de private festbildene fra Sydenturen som du la ut på din Facebook-profil plutselig havner på førstesiden til VG eller Dagbladet. Kan det virkelig skje hvis du kommer bort i en situasjon som blir en nyhetssak i mediene?

Dette er foreløpig et uavklart spørsmål i Norge, både juridisk og presseetisk. Men i Danmark feirer løssalgsavisene at de nå kan slippe å banke på døren til folk for å skaffe bilde til en dramatisk nyhetssak. De kan bare laste ned bildet av personen fra Facebook, hvis det er lagt ut der. Dette følger av et prinsippvedtak i den danske Pressenævnden, som tilsvarer vårt eget Pressens Faglige Utvalg.

Danskene skiller mellom hvorvidt bildene er publisert på en åpen eller lukket Facebook-profil. Såfremt de ligger åpent tilgjengelig er det fritt fram. Mer enn 2,2 millioner nordmenn har nå en profil på Facebook – de færreste av dem er bevisst de åpne eller lukkede profiler.

Pressens Faglige Utvalg i Norge behandler for tiden en sak fra Grimstad Adressetidende om lån fra Facebook. Utvalget tar seg god tid, siden denne saken utvilsomt også vil få betydning for mediepraksis her på berget.

Rent juridisk kan mediene publisere bildet ditt hvis det skjer som ledd i dekningen av en aktuell nyhetshendelse, som du er del av. Bruken må imidlertid klareres med fotografen som eier bildet. Men på Facebook er det ofte vanskelig å finne ut hvem som har opphavsretten til bilder som er lagt ut. Valget for pressen kan fort bli ”stjel først, betal etterpå”.

Facebook er nå blitt en viktig kilde for mediene i dekningen av dramatiske nyhetshendelser i Norge. Her finnes som regel bilde av både offer og mistenkt, lett tilgjengelig.

I VG er vi skeptiske til å laste ned private bilder fra internett for bruk i avisen, med mindre dette er klarert med opphavspersonen eller den det er bilde av.

Dagbladet har en annen linje. Der i gården mener man åpenbart at det er greit å låne bildet, nærmest som et sitat fra Facebook. Det er også en god del jurister som går god for denne linjen.

Men i en presseetisk betraktning bør vi muligens legge til grunn personens motiv for å legge ut bildet. Det kan ha vært for å beskrive en ganske annen situasjon enn den som nå er aktuell for avisen.

På den annen side: Medier har i mange år lånt bilder fra menighetsblad, foreningsaviser og årbøker med godkjennelse fra fotografen. Blir ikke Facebook i denne sammenheng bare et kjempestort menighetsblad?

Det blir nå spennende å se om Pressens Faglige Utvalg vil komme fram til en prinsipiell avgjørelse som staker ut kursen i et farvann hvor stadig flere deler alt i livet med alle andre.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende